23.1.2016. Kuudes päivä Mauritiuksella. Sadepäivä.
Nukuttiin pitkään ja herättiin aamulla vasta noin kello 9. Aamupalan jälkeen hypättiin skootteirden selkään ja lähdetiin ajamaan kohti läheisen kylän, Grand Baie:n, isoa kauppakeskusta. Aamupalatarvikkeet oli loppu joten lähinnä ruokaa piti hakea. Samalla matkaan tarttui mukaan muutakin tarpeellista ja pari lötköpötköä (uimapötkö), kun halvalla sai. Maksoivat vain 130 MUR kappale eli 2,60 €. Saapuessamme kello 11 aikoihin kauppakeskuksen pihaan alkoi taivaalle kerääntyä tummia pilviä. Skootterien parkkipaikat oli maalattu maahan ne olivat aivan etuovien edessä. Löysimme vapaan välin johon saimme skootterit parkkiin.
Tämän päivän matkakertomus kertoo paljon paikallisesta hintatasosta ja osin sivutaan ruuan valmistusta. Jos et ole n’istä niin kiinnostunut niin hypää suoraan seuraavaan päivän.
Ostoskeskus Coeur de Ville Grand Bay
Coeur de Ville Grand Bay:ssa on iso ostoskeskus josta saa ihan kaikkea. Venetarvikeista ruokaan. ”Hain hampaista” LVI-tarvikkeisiin. Kaikentyyppisistä astioista Historic Marinen tekemiin vakiomallisiin pienoismallehin. Pienoismalleina olivat vanhat laivat, nykyaikaiset veneet ja paljon muuta.


Ostoskeskuksessa on pienten erikoisliikkeiden lisäksi iso Super U niminen kauppa jota voisi verrata lähinnä Cirymarketiin tai Prismaan. Lisäksi löytyy Le Lucky Strike niminen keilailuhalli ja Ti Vegas niminen casino. Ostoskeskuksen yläkerrassa (2. kerrros) on käsityömarkkinat (craft market). Siellä tosin oli myytävänä uusia tehdastekoisia vaatteita (ostin ns. Panama-hatun tarpeeseen), kulutuselektroniikkaa (kameroita ja kännyköitä yms) ja kaikenlaisia säilöttyjä elintarvikkeita kuten hedelmiä. Ne suurelta osin Fruit Plus nimisen kansainvälisen yrityksen valmistamia.
Super U ja paikallinen hintataso
Super U:ssa oli siis myytävänä aivan kaikkea, jopa putki eli LVI tarvikkeita. Sellaisia, mitä me haemme rautakaupasta kuten K-raudasta. Tai LVI tukusta. Jos olisin rakentamassa hartiapankilla omakotitaloa, niin kannattaisi käydä ostamassa kaikki LVI ja sähkötavara Mauritiukselta. Itse lentäsiin ykkösluokassa ja tavara tulisi rahtilaivalla kontissa, ja silti säästö olisi merkittävä.


Tietenkin tavaran alkuperämaa on Kiina, joten sen saisi sieltä vielä halvemmalla, mutta mielummin vietän pariviikkoa tai kuukauden Mauritiuksella kuin Kiinassa. Tähän disclaimer. Kun tavara on sitä halpaa Kiinan kamaa ja vielä tarkoitettu Mauritiukselle, niin se ei varmasti täytä kaikkia EU standardeja tai edes hartiapankkirakentajan laatunormeja.


Hedelmät ja vihannekset.

Kaupassa olikin varsin hyvä vihannesosasto. Lahes kaikkea sai irtomyyntinä.


Alla joitakin kilohintoja. 50 MUR = 1 €.
- Tomaatti 65-85 MUR/kg laadusta riippuen
- Banaanit 45 MUR/kg
- Omena 75-90 MUR/kg
- Bataatti 39 MUR/kg
- Porkkana (pesty) 32 MUR/kg
- Punajuuri 9,50 MUR/kg
- Greippi (Grapefruit) 60 MUR/kg
- Lime (Citron vert) 85 MUR/kg
- Keltasipuli 40 MUR/kg
- Punasipuli 39 MUR/kg
- Valkosipuli 49 MUR/kg
- Munakoiso 55 MUR/kg
- Erillaiset salaatiti 25-34 MUR/kg
- Kaalikerä 33 MUR/kg
- Erillaiset yrtit nipussa 10 MUR/kg
Sellainen erikoisuus tässä supermarketissa oli, että vihannes osastolla oli erillinen punnituspiste, jossa henkilökunta punnitsi ja laputti vihannekset ja hedelmät. Mauritiuksella ei asiakkaseeen luoteta?

Kala
Kalaa löytyi ainoastaan pakattuna pakastealtaasta. Ilmeisesti paikalliseen tuoreen kalan kylmäketjuun ei ole kova luottamus. Pakkausmerkintöjen mukaan viimeinen myyntipäivä oli vuoden päästä pakkaamisesta. Osa oli pakattu alle 2 viikkoa sitten, osa oli vähän vanhempaa eli pari kuukautta sitten. Pakkaajina olivat paikalliset yritykset Fine Foods Marketing LTD ja H.K & D Nandee Co Ltd.
Alla joitakin hintoja. 100 MUR = 2 €.
- Viipaloitu tonnikala 240 MUR/kg
- Keisarikalan (Empereur) viipaleena Etelä-Afriasta 212 MUR/kg
- Dorado eli Mahi Mahi file (puolikas fileoitu kala) 216 MUR/kg
- Entrecote katkarapu, kokonainen iso 430 gr painava 620 MUR/kg
Liha
Kaupassa oli myös yli kymmenenmetriä pitkä lihatiski, mutta lihaa myytiin paljon laajemmalla tarjonnalla kylmätiskistä valmiiksi pihviksi leikattuna ja pakattuna. nämä oli leikattu ja pakattu paikanpäällä kaupassa. Myyntiaika 3 päivää.

Alla joitain hintoja, 100 MUR = 2 €
- Rump steak (naudan takaselkä) Austraaliasta 995 MUR/kg. Yksi valmiiksi leikattu pihvi painoi 236 gr eli se makosoi 4,8 €.
- Naudan Entrecotee (Steak Entrecote) Austraaliasta 865 MUR/kg.
- Naudan ulkopaisti (Noix de boeuf) Etelä-Afrikasta 650 MUR/kg
- Paahtopaisti (Rond de Gite) Etelä-Afrikasta 470 MUR/kg.
- Fileselkä (Faux Fillet) Etelä-Afrikasta 925 MUR/kg.
Löytyi kaupasta kaikenlaista muutakin lihaa myytävänä. Esimerkiksi kokonainen broileri maksoi 126 MUR / kg eli 2,60 €.
Juustot



Ilmeisesti paikalliset kuitenkin syö eniten prosessoitua Cheddar juustoa. Sitä kun oli tarjolla kuutiokaupalla kahdelta eri valmistajalta ja pakkausten tekstien mukaan kilpaili on kovaa.




Joitakin juustojen hintoja. 100 MUR = 2 €.
- Etorki Lait Brebis. Joku kova juusto. 880 MUR/kg.
- Roquefort SOC/Papillon. Ranskalainen lampaan maidosta tehty sinihomejuusto. 1650 MUR/kg.
- Bio Roquefort Papilon. Ranskalainen lampaan maidosta tehty homejuusto. 1690 MUR / kg.
- Brie De Meaux. 595 MUR/kg.
- St Agur. Joku homejuusto. 992 MUR/kg.
- Buche de Chevre Cender. Joku puolipehmeä juusto. 750 MUR/kg.
- Emmental Suisse eli Sveitisläinen emmental. 450 MUR/kg
- Kerrygold Emmental. 405 MUR/kg
- Comte Juraflore. Kova juusto. 855 MUR/kg.
- Florida Mozarella 295 EUR/kg.
- Gruyere. Kova juusto. 999 MUR/kg.
- Comte Marron Doux. Kova juusto. 620 MUR/kg.
- Coeur Gourmande aux. Joku epämääsärisen näköinen puolipehmeä juusto, ehkä paikallinen. 100 MUR/kg.
- St Maure. Joku epämääräisen näköinen paikallinen juusto. 250 MUR/kg.
Google translate ei muuten osaa kääntää lainkaan näitä juustojen nimiä (vuonna 2023).
Roquefort Papillon juustot
Vuonna 1925 vahvistetun Ranskan lain mukaan Roquefort on juoksutettava puhtaasta ja kuorimattomasta lampaan maidosta, valmistettava vanhojen menetelmien mukaisesti ja kypsytettävä Cambalou-vuoren luolissa (homesieni Penicillium glaugum kasvaa luonnostaan näissä luolissa).
- Rasvaa 31 %
- Suolaa 2,2 %
- Pastöroimaton lampaanmaitojuusto
- Alkuperämaa Ranska, Roquefort, kypsytetty vähintään 2kk.
Viinit
Suomessa käydään hirveätä vääbtöä että viinit saataisiin ruokakauppoihin. Yksi vastustajien argumentti on se, että jos viinit (ja muu alkoholi) vapautetaan ruokakauppoihin, niin tarjonta kaventuu. Tätä ei ulkomailla kokemani kyllä tue. Kohtuu pienissäkin kaupoissa valikoima on jopa suurempi kuin pienemissä Alkoissa Suomessa esim. Helsingin Laajasalon kauppakeskuksessa olevassa Alkossa. Super U:ssa oli hyvin laaja viinivalikoima muita alkoholituotteita unohtamatta. Alkoholia oli monta hyllyväliä, muistaaksnei viisi. Varmaan luokkaa 150 hyllymetriä siis.
Muutama tuttu hintatuotteista jotka koti-Alkostakin löytyy
- Frontera Cabarnet Sauvignon 299 MUR eli 6,15 €.
- Frontera Merlot 299 MUR eli 6,15 €
- Casillero del Diablo Cabarnet Sauvignon Reserva 455 MUR eli 9,40 €.
- Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 506 MUR eli 10,40 €
Kuten lukija huomaa, ei eroa juuri ole kun kyseessä on maailman kuuluisat tuontiviinit. Sen sijaan jos katsotaan vähemmän tunnettuja ja lähialueelta tuotuja niin sitten onkin ihan toinen juttu. Halpaa on, kai näistä talousviineiksi edes on?
- Overmeer Cellars Full Bodied Smooth RE 5 litraa. 1241 MUR. 25,50 €
- Ashton Kelder Smooth RED (South Africa). 3 litraa 580 MUR. 12 €
- Beresford Beacon Hill Merlot tai Pinotage (South Africa) 0,75 litraa. 182 MUR. 3,7 €
- Home of Cape Wine Cabernet Sauvignon tai Shiraz (South Africa) 0,75 litaa. 193 MUR. 4 €
Viinat, Rommit, Viskit jne
Viinojen suhteen tilanne muuttuu melko paljon, sillä lähes joka maassa tuotetaan tiukkaa viinaa jossain muodossa. Yleensä se on rommia. Yleensä tunnettujen merkkien tuontiviinat ovat kovissa hinnoissa verratuna paikalliseen parempaan tuotantoon, huonosta puhumattakaan.
Paikalliset Rommit
Paikallisia Rommeja oli suuri joukko. Kohta niistä lisää, mutta yksi rommi on päässyt kotoisaan Alkoommekin. New Grove Dark Rum Oak aged 5 year. Maksaa Alkossa 44,98 € ja Mauritiuksella se maksoi 967 MUR eli 19,90 €. Eroa 25 €. New Grove Rommista on muuten saatavilla Mauritiuksella Spiced versio, vinkkinä maahantuojalle. Mauritiuksella se maksoi 357 MUR eli 7,3 €. Tavallinen tumma tammitynnyrissä vanhennettu New Groven tumma Rommi makosoi 473 MUR eli 9,7 €. Kaikki hinnat 0,7 litran pullossa.
Muita paikallisia laadukkaampia Rommeja ovat St Aubin 1819. Pullollinen maksoi 499 MUR oli se sitten tavallista tummaa, Spiced tai Vanilla.


Ns. kyykky-Rommeja oli mm. Green Island Suprior RUM (250 MUR 0,7 litraa)
Kaupassa oli myös paikallisten pullottamaa valmista Mauritiuksen omalla reseptillä tehtyä Rommi coctailia, Rhum Cocoa. Maksoi 265 MUR per 200 ml.
Tähän kuva?’
Olutta
Olut maksaa melekin saman kuin Suomessa siihen aikaan. Keissi paikallista Phoenix olutta makoi 864 MUR eli 17,80 €. Vuonna 2016 keissin ollutta sai Suomesta vähän yli 20 € hintaan. Tarjouksesta jopa alle. Phoenix on Mauritiuksen suurin panimo ja se tuo olutta myös Eurooppaan.
Ostokset tehty
Vähän yli kaupassa oltuamme olimme ostokset keränneet käyrryihin ja suuntasimme kohti kassoja. Ja tietysti täällä on ne kassat joillaisia Lidl:kin yritti Suomeen tuoda. Eli asiakkaalle ei ole omaa kaukaloa jonne ne ostokset menee vaan pakkaaminen tapahtuu kassakoneen luona.
KUVA?
Ostimme kaikkineen 3600 MUR:in (74 €) edestä ruokaa ja juomaa mm. keissin tätä paikallista Phoenixia. Pakkasimme ostokset neljään reppuun ja menimme pääoville. Se heikko tihkusade joka oli alkanut tullessamme oli nyt yltynyt rajuksi sateeksi. Emme lähteneet skootteroimaan sateeseen vaan menimme keilahalliin.
Le Lucky Strike keilahalli

Yhden pelin keilailu maksoi 120 MUR (2,5 €). Vaihdoimme sandaalit keilailukenkiin. Koska meillä ei ollut sukkia, joduimme ostamaan keilailuhallilta myös puhtaat nilkkasukat. Sukat maksoivat 20 MUR (0,4 €). Kyllä meitä turisteja ryövätään. Drinkit (tarjolla 5 eri coktailia) täällä olisi maksaneet 200 MUR (4,1 €), lisäksi olisi saanut pientä purtavaa. Panini 120 MUR, Croc Monsieu eli juustoleipä kala (marlin), kana tai vege täytteellä 100 MUR ja kokonainen Pizza (samat vaihtoehdot) 200 MUR. Ei otettu mitään, vain oluet taidettiin juoda.

Keilasimme tunnin verran ja saimme selville Mauritiuksen keilamestarin. Keilailun jälkeen lähdimme katsomaan mikä meno oli ulkona. Siellä sade vielä jatkui, joten suuntasimme lounaalle.
Square One Snack
Paikallinen pikaruokala oli ostoskeskuksen ulkopuolella mutta sen katoksen suojissa, joten valitsimme tämän. Menu oli yksinkertainen, kirjoitettu liitutaululle ranskan kielellä. Menussa oli kaksi vaihtoehtoa, A ja B. A oli Daube Qurte + salade Riz Blank + Mirinda. B taas oli Poulet Au Gingembre + Riz Blanco & Salad + Mirinda. Google transfer ei tänä päivänäkään osaa kääntää esim mikä on Daube Qurte tai Mirinda. Kumpikin maksoi 150 MUR (3 €) ja otin toisen, todennäköisesti kanan (poulet).


Ruokailun jälkeen kolme tuntia kestänyt sade oli lakannut ja kauppakeskuksen henkilökunta otti vesi-imurit esiin ja alkoivat kuivaamaan kulkuteitä. Kello läheni kahta ja oli aika palata hotellille. Niinpä lastasimme neljä täysinäsitä reppua (keissi olutta, 12 tölkkiä sidukkaa,5 viinipulloa j apaljon ruokaa), kaksi lötköpötköä ja neljä ihmistä kahteen skootteriin ja lähdimme kohti hotellia. Painavin reppu meni kätevästi skootterin stongan sisäpuolelle. ei se siinä paljon ajamista haitannut, kyllä pujottelu kaupunkivilinässä onnistui ja vauhtiakin skootteri vielä jaksoi kuormasta huolimatta kerätä.
Hotellille tullessamme huomasimme ettei siellä ollut satanut lainkaan. Aurinko paistoi kuumasti. Niinpä lähdetiin rannalle snorklaamaan.
Snorklaamassa
Lähdimme snormlaamaan koska aurinko paisoi edelleen pilevttömält taivaalta. Jonkin aikaa snorklattuamme taivaalle alkoi kuitenkin keräntyä nopeasti pilivä. Vähän aikaa aurinko jakois vielä pilvien välistä paistaa, mutta riuttojen lähellä missä olimme snorklaamassa alkoi jo satamaan. Jos olet kiinnostunut tästä snorklaamisesta ja vedenalaisesta videosta sekä miltä sade näyttää veden pinnalla veden alta nähtynä, niin katso snorklausosuuden kuvat ja Youtube video sukellusmatkakertomuksesta:
http://sukellus.pouri.fi/mauritius-2016/5/
Eihän vesisade sinänsä snorklaamista haittaa, mutta auringon valon määrään vaikuttaa ja siten myös näkymiin veden alla. Lopetimmekin snorklaamisen rannan jo tyhjennettyä ja menimme allasbaariin huuhtelemaan snorklausvarusteet (siellä on makean veden suihku) ja kurkun. Happy hour oli juuri alkanut. Osta kaksi tuoppia ja saat kolmannen ilmaiseksi. Ja meitä oli sopivasti neljä.
L’Assiette Du Nord ravintola
Auringon jo laskettua menimme illalliselle yhteen lukuisista lähiravintoloista. Siellä naapurissa oli se joku perhedraama ja nainen tuli ravintolaan verissään hakemaan apua. Surullista. Ravintolassa oli kuitenkin hyvä ruoka. Söin eturuuaksi Soupes et Bouillons (Soups and Broths), Spiced Perfumed Fish Broth. Tämä maksoi 125 MUR (vähän yli 2 euroa). Pääruuaksi Sautée aux Onions (Sauteed with Onions) kanalla joka maksoi 170 MUR.
Lasku neljälle 1740 MUR. Sisälsi 8 ruoka-anosta (4+4) ja neljä olutta.
Täällä oli se akvaario jossa kala pysyi tuoreena. KUVA!
Täällä saimme myös jälkiruokajuomaa joka oli talon itse tekemää. Oli joku perinteinen sekoitus ja sen teko kestää pitkän. Oli ihan hyvää.
Jäkuruuaksi otettiin vielä hotellin toisessa sivummalla oleella allasbaarilla tequilla sunriset huomista aamua ennakoiden.