21.1.2016. Neljäs päivä Mauritiuksella.
Torstai aamuna heräsimme sovitusti klo seitsämän aamulla ja söimme taas omatekemän aamupalan kuivuneella ja lämpimällä parvekkeella. Pieni poikkeama oli, kun ihan uusi leivänpaahdin laukaisi huoneiston sulaketaulun vikavirtasuojan aina kun se laitettiin päälle, joten jäi jälkiuunileipä paahtamatta. Tämä vietiin respaan ja päivän aikana keittiön pöydällä oli uusi paahdin.
Aamupalan jälkeen hyppäsimme skoottereiden selkään ja lähdimme jo kello yhdeksän aikoihin saaren pohjoiskärjen suuntaan tiedustelemaan kite-surfing mahdollisuutta. Matka kulkisi Grand Baien kautta Coin De Maressa olevan ”viewpointin” kautta. Matkalla kävimme myös varaamassa seuraavat tulevat sukellukset uudessa sukelluskeskuksessa eilisen kokemuksen jälkeen. Tästä varaamisestakin on oma kertomus, kun se poikkeaa normaalista rutiinista sen verran. Voit lukea sen täältä:
http://sukellus.pouri.fi/mauritius-2016/3/
Ajetiin parasta mahdollista jo tututun Grand Baien kylän läpi kohti kite-surfing paikkaa, mutta pysähdyimme matkalla muutamassa näkemisen arvoisessa paikassa. Ajettin myös ohi Northern Islands Viewpointin, olisi ehkä ollut näkemisen arvoinen paikka. Tässä kuva paikallisesta skootterijoitsijan tiekartasta jolla navigoimme Mauritiuksen pohjoisosan kierroksen. Northern Islands Viewpoint on numero 7 aivan saaren pohjoiskärjessä.

Kite-Surfing paikka olisi jossain Point Butte Aux Sables (Anse La Raie) nimisessä paikassa ja siellä suojaisessa lahdessa- Se on kartassa heti tähden numero 7 oikealla puolella. Jossain siellä. Sitä etsiessä törmäsimme kuitenkin hindujen temppelin rantamajoihin.
Grand Gaube
Grand Gaube on on pieni merenrantakaupunki Mauritiuksen pohjoiskärjen itäpuolella (näkyy ylläolevassa Skootterijoitsijan tiekartassa). Täällä on mm. julksia hiekkarantoja (esimerkiksi Butte á l’Herbe public beach), puistoja, kadunvarsikojuja, polisiasema ja rannikkovartioston toimipsite ja sokeriruokopeltoja. Pysähdyttiin tienvarressa olevan kojun kohdalle josta saimme ostettua lounasta. Söin jonkun noodelliannoksen.
KUVAT, KOJU JA ANNOS. JA PUISTO+BEACH+PORTAAT RANTAAN. PELTOKUVA TRAKTORILLA?
Oltiin ajettu tänä päivänä 41 km ja aikaa oli kulunut reissulla 3 tuntia 10 min. Tankkasin skootterin tankkiin 2,5 litraa. Litra 4-t bensiiniä maksoi täällä 41,35 MUR eli 0,85 €. Melko maltillienn litrahinta siis.
Grand Gaube, Sai Shakti Mandir temppeli
Mauritius, Grand Gaube Sai Shakti Mandir temple on hindujen temppeli.

Butte á l’Herbe public beach
Butte á l’Herbe public beach on… ja muutama foto. Oli ihan magee mesta.
Kite-Surfing
Kite-Surfing eli kitetys on laji jossa liikutaan tuulen voimalla. Joko aviovedessä tai jäällä leijan voimalla.
Pointe Butte aux Sables (Anse la Raie)
Tämä suojainen lahti on alueen tai oikeastaan Mauritiuksen mekka harrastaa kite-surfingia. Se on matala ja tuuli puhaltaa yleensä suotuisasta suunnasta. Ylävedellä jalat osuus pohjaan (vesi rinnan korkeudella) ja matalan veden (alavedellä) aikana vettä on vain muutama parikymmentä senttiä. Ylävesi on helppo ja alavesi liian mataluuden takia jopa vaaralllinen. Jos et osaa. Toki kyse on riskitasosta.
Meille sanottiin että yleisesti vuorovesi Mauritiuksella on maksimissan 3 metriä, mutta tämän täytyy sisältää myös vuoksen ja luoteen, joten päivittäinen vaihtelu on vähäisempää.
Pari fotoa tähänkin
Paikalla ei ole mitään kiinteitä rakennelmia, ei kojun kojua, vaan yritykset tulevat paikalle pakettiautolla jos keli on suotuista kitettämiseen. Tällä kertaa paikalla olikin yski pakettiauto jossa oli kaikki varusteet ja joukko kouluttajiea oli sen ympärillä.
Kitezone, Mauritius Kitesurfing Center
Yrityksen kouluttajat antavat koulutusta kaikille mutta he vuokraavat varusteita vain sertifioiduille leijasurfareille. Koulutus maksaa 40 euroa tuntia jos on omat varusteet mukana. Saatiin yhdeltä kouluttajalta käyntikortti ja sovittiin että soitellaan kun tuuliennusteet ovat suotuisat.
Kun yhteys oli saatu, lähdettiin jatkamaan rantatien B15 ajamista kohti seuraavaan pysähdyspaikkaan. Täällä muuten rantatie kulkee yleisesti melko kaukana rannasta. Grand Gaube on joku kyläntapainen paikka meren rannassa. Ajettin sen kautta ja tie jatkui kohti sisämaata. Välillä tie kulki lähempänä rantaa ja aina siellä oli joku hiekkarannan tapainen. Mauritiuksella, tai ainakin tähän asti näkemässämme osassa, julkiset rannat eivät ole sellaisia perinteisiä turisteja täynnä olevia hyvin hoidettuja isoja hiekkarantoja, joissa on roskikset ja vessat. Täällä ”Public Beach” tarkoittaa enemänkin tulivuoren laavakiveä jossa on pieniä hiekkalänttejä.
TÄHÄN ESMERKKIKUVA
Ravintoloiden aukioloajat
Ravintolat ovat yleensä kiinni päivisin ja lienevät avautuvan vasta myöhemmin illalla. En tiedä millainen siestakulttuuri Mauritiuksella on, enkä sitä onko nämä kylien ravintolat auki edes aamuisin aamupalan syöjille. Mutta ei Mauritiuksella nälkään kuole, koska ns. katu- tai kojuruokaa kyllä saa ja kaupat on auki, joten sieltä saa hedelmiä ja juotavaa. Se huolestuttava ilmiö on kuitenkin nähtävissä Mauritiusellakin, että All Inclusive hotelleiden takia ravintoloita ja baareja ei juuri enää ole. Sääli.
Historic Marine Mauritius

History Marine on Mauritiuksella sijaitseva käsityöpaja, jossa tehdään tilauksesta laivojen ja veneiden pienoismalleja. Käsityöpaja sijaitsee ajamamme B15 tien varrella Goodland (St Antonie) nimisessä kylässä. Kurvasimme käsityöpajan pihalle ja laitoimme skootterit parkkiin ja menimme tutstumaan tähän käsityöpajaan. Pääsimmekin tutustumaan oikein huolellisesti, näyttelytilan lisäksi varsinaiseen käsityöpajaan. Tutustu sinäkin ja katso kuvat miten työpaja toimii ja miten pienoismallit rakennetaan. Oli upea paikka.
Tekevät käsityöpajassa pienoismalleja ihan nykyisistäkin veneistä ja laivoista. Jopa kuvien perusteella. Joku Suomalainen olikin kuulema tilannut Swanistaan pienoismallin ja joku Helsinkiläinen oli tilannut kuuluistasta Wasa laivasta pienoismallin omaa kotia koristamaan.
Komeimpien pienoismallien tekemiseen kuluu aikaa 680 tuntia! Käsityöpajalla on myös vakiomalleja mitä tekevät ja näiden hinnat olivat alkaen 1000 euroa. Osa vakiotuotannosta näkyy kuvissa. Paikassa on 50 työtekijää.
Jatketiin tien B15 ajamista kohti seuraavaa etsittävää paikkaa joka olisi paikallinen kasivtieteellinen puutarha, mutta sitä etsiessä tultiinkin useisiin pysähdyspaikkoihin.
Roches Norres
Roches Norres on Mairitiuksen pohjoispään itäpuolella. Yllä olebassa skootterijoitsijan tiekartassa se on oikealla puolivälin alapuolella oleva mereen kurottava niemi River Du Rempart:in (tie A6) lähellä. Ajoimme siis edelleen tietä numero B15 joka pn tavallaan se rantatie. Roches Norres on niemen eteläpuolinen osa. Ennen kaupunkia tuli T-risteys vastaan ja taas arpomaan oikeaa tietä. Käännyimmekin oikella eli länteen ja lähdimme ajamaan tietä A6 kohti Pitonia.
Piton
Piton on vilkas kylä kahden isomman tien risteyksen keskellä. Eli kahden ison tien risteys on käytännössä keskellä kylää. Täältä ostetiin hedelmiä välipalaksi.
KUVA HEDELMÄKORISTA TMS
Risteys oli siis aivan keskellä kylää ja siinä oli erikoisuus, liikennevalot! Ja poliisi seisoi valvomassa että kansa kuuliaisesti noudattaisi näitä liikennevaloja.
Kuva on. Laitanko?
Hämmentävästi X risteyksestä piti kääntyä vasemalle, jos halusi pysyä tiellä A6 jota pitkin ajoimme, kunnes eteen tuli iso T-risteys, josta käännyimme oikealle (pohjoiseen) tielle A2. Taas piti ihmetellä skootteroitsijan tiekarttaa ja mahdollisisa muita lähteitä kumpaan suuntaan käääntyisimme. Tai edes missä olemme. Etsimme siis edelleen sitä kasvipuutarhaa ja meidän pitäisi suunnata kohti saaren länsiosaa ja kohti Pamplemousses nimistä paikkaa, jonne tämä tie mahdollisesti johtaisi. Taivaalle alkoi taas kertyä tummia sadepilviä. Olimme olleet reissussa 5 tuntia ja kello oli jo puoli kaksi.
KUVA PILVESSTÄ P1180948.JPG
Onneksi emme kuitenkaan joutuneet sateeseen, mutta välillä kadut olivat sateen kastelemia.
Eteenpäin ajaessamme emme koskaan löytäneet tien varresta kylttiä jota olimme etsineet. emmekä mitään muutakaan viitettä siitä missä se kasvipuutarha on. No, pääseehän sinne muullakin tavalla ja näin tapahtuikin myöhemmin. Toiset käyvät kasvipuutarhassa ja toiset menee nielemään merivettä. Toiset tosin kutsuvat sitä kite-surfaamiseksi. Aux Bishiestä pääsee taksilla Port Luiseen
The Pamplemousses Botanical Garden of Mauritius Island
On … ja laita kuvagalleria.
Jatkoimme matkaa kohti pääkaupunkia nimeltä Port Lous. Mutta ensin väliin osui Terre Rouge.
Terre Rouge
Käytännössä Terre Rouge on Port Louisin esikaupunki kuten joku Vantaa on Helsingin. En ainakaan huomannut katuverkostosta ja rakennuskannasta koska Terre Rougue loppui ja koska Port Lois alkoi. Terre Rouge on siis merenrantakaupunki (?) Port Lois:in pohjoispuolella. Ajettiin se läpi ja jossain vaiheessa katuverkosto muuttui Port Loisiksi. En tosiaankaan tiedä missä vaiheessa. Ja ruuhkainen se päätie oli heti alusta saakka ja liikenne oli juuri sellaista kun saattoi odottaa. Mitään virallisia liikennesääntöjä ei ollut. No, tähän ollaan totuttu etelän reissuilla.
Port Louis
Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki. Sen arvioitu asukasluku on 140 430. Se on maan suurin kaupunki ja tärkein satama Intian valtameren rannalla. Ranskalaiset perustivat Port Louisin noin vuonna 1735 levähdyspaikaksi Hyväntoivonniemeä kiertäville aluksilleen. Kaupunki nimettiin Ludvig XV:n mukaan. Tullessamme kaupunkiiin kello oli noin puoli kolme iltapäivstä.
Port Lousiessa oli melkoinen liikenneruuhka, paikoin se ei liikkunut lainkaan. Lisäksi koulubussit pysähtyivät keskelle tietä päästämään koululaiset ulos, joten liikenne pysähtyi tämänkin takia, kun tie oli niin kapea ettei autot päässeet ohi. Skooterilla sentään mahtunut aika hyvin pujotelemaan kolosta ja matka eteni. Tähän kun ollaan jo totuttu Aasian reissuilla, niin meni rutiinilla ja ympäröivää liikenetillannetta tarkkaan tarkkailemalla j ahahmottamalla kuka liikkuu mihinkin suuntaan ja missä he ovat muutaman sekunnin päästä. Näissä vähemmänkehittyneissä maissahan on aivan oma liikennekulttuuri jota noudattamalla pärjää hyvin. Eikä siihen kuulu että pidetään omista oikeuksista kiinni, vaan että joustetaan ja annetaan muuillekin tilaa. Sujuvaa kun toimii.
Kaupungin ilma vaikutti melko saastuneelta. Tai ainakin pakokaasuja ja dieselin nokea oli ilamssa paljon. Täällä ei EU:n normit ole voimassa ja muutenkin ajoneuvokalusto on siitä vanhemmasta päästä.
Kaupungissa on osin hyvinkin räsnsistyneitä taloja, osa jopa romahtamispisteessä. Sitten on osin prameita ja hienoja rakennuksia. Ja sataman läehisen rannan viihtyisyyteen oli panostettu kovasti. Historiaa, monumentteja, patsaita ja vanhoja tykkejä jostain 1700-luvulta.
Yksi pitkä katu ja osa sen sivukaduista korttelin matkalta oli torina. Joku sekoitus hedelmätoria ja kaikkea muuta myytäväksi kelpaavaa. Laatikot oli kadulla tai köyhimmillä myyjillä vain joku lakana levitettynä jonka päälle hedelmät tai muut myytävät tavarat oli levitetty. Ja autot ajelivat kävelijöiden seassa pitkin tätä katua.
Tee kuvagalleria ja kirjoita niiden pohjalta tekstiä.
Tee Youtubevideo Port Loisen markkinoilla?
Ostettiin rannassa jotain välipalaksi.
Olimme Port Loisissa pari tuntia, jonka lähdimme skootteroimaan takaisn hotelillemme. Ajettiin Port Louse:sta pohjoiseen lähtevää isoa M2 moottortietä joka paikoin oli 6 kaistainen. Pamplemoussesin suuressa liikenneympyrästä käännyimme kohti saaren itä-rantaa tielle B18 ja ajoimme takaisin Tou Aux Biches:iin jossa hotelimme sijaitsi. Aiemminkin olisi päässyt jopa fiksummin rantatielle, mutta moottoritienopeuksissa kartan lukeminen skootteria ajaessa on mahdotonta ja moottoritielle ei ole todellakaan turvallista pysähtyä lukemaan karttaa. Olimme hotelilla kello 17 yhdeksän tunnin reissun jälkeen ja laitetiin skootterit (125 cm) hotellin parkkihalliin. Matkamittariin oli tullut päivän aikana 97 km.
Kuva pilvistä parvekkeelta kuvattuna.
Nopeuasrajoituksista
60 km/h. Koulutie.
Tähän kuva – nopeusrajoitus, kapeatie, koululaisia.
Paikallinen ajoneuvokalsuto
Onko katsasusta?
No ei – KUAV – P1180951.JPG
Hintoja
Tou Aux Bishiestä pääsee taksilla Port Luiseen ja se normaalisti maksaa 400-500 MUR mutta saimme tarjouksen 300 MUR joka on vähän yli 6 euroa. Bussillakin pääsee, se maksaa 27 MUR eli alle 60 snt.
Haluatko ostaa aitoja vanilia tankoja. 6 tangon pakkaus maksaa 130 MUR eli vähän yli 3 €. Ja väittävät Suomessa että vanilija on kallista.
Kuvagalleria matkalta 1
Kuvagalleria matkalta 2
Kuvagalleria Port Loise