13.1.2013, sunnuntai. Kipeänä.
Aamulla heräsin noin klo 7 pitkän mutta rauhattomasti nukutun yön jälkeen. Päätä särki edelleen kovasti. Tarkoitus oli lähteä aamupalalle ja beachille, ja iltapäivästä Cozumelin saarelle. Skipattiin aamupala ja ostettiin aurinkolasit, koska valo oli pahaksi päänsärylle. Jostain syystä olin unohtanut pakata aurinkolasit mukaan, vaikka ne lukee pakkauslistassani. Lisäksi koitin käydä apteekistra ostamassa ulostuslääkettä, koska vatsa oli kova eikä suoli ollut toiminut. Kyllähän sitä lääkettä saatiin, mutta ei se tehonnut.
Väsynyt olo
Mentiin heti aamusta beachille makailemaan, lukemaan jne. Itse yritin vain nukkua. Noin 2 tunnin jälkeen oli pakko luovuttaa huonon olon takia, lähdimme “vähäksi” aikaa hotelille. otin “puolenpäivän päikkärit”, jotka vähän venähti usean tunnin mittaiseksi. Olo oli tosi väsynyt ja huono, joten sain jonkun a-haa elämyksen siitä, että olen joskus 90-luvulla kokenut samaa tunnetta töissä. Silloin oli reilusti kuumetta. Niinpä otin kuumemitarin matkavarusteista (*) ja tökkäsin sen kainaloon. Mittari näytti 38,4 astetta. No eipä ihme, normaali lämpötilani kun on jotain 36,4 astetta. Nyt varmaan saisin matkaseuralaisenkin puolesta nukkua ilman “valittamista”.
Cuzumelin matkan peruminen
Ikävänä puolena oli se, ettemme millään voisi lähteä Cosumelin saarelle, meillä oli varattuna siellä hotelli kahdeksi yöksi ja erillinen sukelluspaketti. Niinpä perumaan kumpiakin. Sukelluspaketin osalta homma toimi ja saimme peruttua. Hotellihuone, joka oli varattu eBookerisn kautta, saatiin kylllä peruttua, mutta senttiäkään emme saa rahaa takaisin. No, katsotaan mitä matkavakuutus on mieltä. Aluksi olivat sitä mieltä ettei korvata. Saimme kuitenkin tappelun jälkeen korvauksen, kun vetosimme matkavakuutuksen ehtoihin ja tiettyyn sanamuotoon siinä. Ehto sanasta sanaan kirjoitettuna, joka yksiselitteisesti oli meidän puolella. Lopulta vakuutusyhtiö taipui ja maksoi korvauksen.
Perusterveydenhuolto -palvelut Meksikossa
Koska heräsi ajatus, että terveenä olisi mukavampi olla kuin sairaana, niin pätimme turvatua matkavakuutuksen tuomaan etuun ja hankkiutumaan lääkärin eteen. Köyhässä ja julkisen sairaanhoidon osalta heikkotasoisessa Meksikossa sairaan potilaan ei tarvitse raahautua lääkärin luokse, vaan lääkäri tulee potilaan luokse. Koska Suomessa, jossa terveyshuollon taso on maailman kärkiluokkaa, ei näin toimita, on tämä lääkärin tulo potilaan luokse todennäköisesti huono juttu. Otin kuitenkin riskin, ja hankimme lääkärin paikalle.
Kuinka pääset perusterveydhuoltoon?
Mikäli olet omatoimimatkalla (olet itse matkanjärjestäjä), lääkärin saa parhaiten paikalle hotellin respan kautta. Koska nyt olimme ulkopuilisen matkanjärjestäjän matkalla (Finnmatkat), päätimme turvautua oppaan palveluihin, joista olemme maksaneet matkan yhteydessä (ei se opas siellä ilmaiseksi ole, kyllä ne kulut on leivottu pakettimatkan hintaan sisään). Soitto puhelimella oppaalle, joka hankkisi läkärin paikalle. Opas soitti hyvin nopeasti takaisin, lääkäri olisi hotellihuoneessa 20 minuutin päästä. Niin nopeasti? Tässä on pakko olla joku juju, Suomen laadukkaassa terveydenhuoltojärjestelmässä raahaudut ensin arvauskeskukseen, jossa jonotat 4-6 tuntia (Vantaalla) päästäksesi sairaanhoitajan eteen. Sitten jonotat vielä 3 tuntia, että pääset lääkärin eteen, koska ensimmäisen jonotuksen jälkeen henkilön luokse päästyäsi toteat, ettei hänellä ole reseptin kirjoitusoikeutta. Suomen maailman parhaassa terveydenhoitojärjestelmässä menee siis arvauskeskuksessa 7-9 tunita, mutta köyhässä ja terveydenhuoltojärjetelmältään heikkotasoisessa Meksikossa vain 20 minuuttia. Kyllä, on se mukava asua Suomessa ja maksaa veroja rankemman päälle.
Lääkäri tuli potilaan luokse
Lääkäri tuli paikalle, mittasi kuumeen (38,5), verenpaineen (120/70), kuunteli vatsaa jne ja mutisi jotain, ettei hyvältä kuulosta. Lätkäisi antibioottipiikin kankkuun ja antoi 5 päivän siprofloksasiini-kuurin käteen (siis lääkepurkin) ja “ruokailuohjeen” (mm. ei saa syödä seafoodia eli merenantimia). Suomen maailman parhaasa jrjestelmässä olisit saanut vain reseptin käteen ja sinun olisi itse pitänyt sairaana lähteä apteekista hakemaan pilereitä. Täällä takapajulassa meille ei suotu tätä etua, vaan lääkäri antoi pilleripurkin laukustaan. Jäi siis taas yksi kuntoilu-mahdollisuus väliin. Kyllä maailmalla on heikkotasoiset peruspalvelut terveydenhoidossa.
“Sairaslomaa” sain 4 päivää (to be resting 4 days). Lääkäripalkkio (medical fee) 80 taalaa, lääkkeet (Medications) 72 taalaa, yhteensä 152 taalaa, käteisenä kiitos. Löytyihän se, mutta teki ison loven käteiskassaamme (maksoimme pesoilla). Kovaan vatsaan auttaa kuitupitoinen ruoka. Juu tiedetään, mutta mistäs sitä saa, kun ei ole ruisleipää, ja safka yleisesti on rasvaista lihapitoista maissikikkareeseen käärittynä.
Vaalea leipaa (vehnä) en edelleenkään syö.
Onko perusterveydhuolto tehokasta Meksikossa?
Koko homma oli ohi alle puolen tunnin, ja kaikki tämä omassa sängyssä maatessa. Tälläinen takapajula on Meksiko, toista se on meillä Suomessa, jossa on sentään laadukas terveydenhuoltojärjestelmä. Suomessa sentään akuutina sairaana lääkärissä käynti on koko päivän projekti, tai sitten sinulle annetaan aika kahden kolmen viikon päähän. Tästäkin on kokemuksia Helsingissä.
En kyennyt syömään mitään koko päivänä
Loppupäivästä en muistakaan mitään, koska nukuin koko ajan ja yön putkeen. Ainoa ruoka oli edellisenä aamuna syöty kevyt aamupala, mutta ei ollut nälkä. Puolentoista päivän paasto, vettä sentään sain onneksi juotua.
(*) olemme keränneet yhteen pieneen pakkaukseen kaikenlaista pakollista varustetta, mitä reisuuilla pitää olla mukana. Aina kun on havaittu puutos, se on lisätty tähän pakkaukseen joka kulkee reissuillamme mukana. Kuten viinipullon avaaja, hedelmäveitsi, kuumemitari…..