22.1. tiistatai. Cenote sukellus salaisella paikalla.

Heräsimme aamulla ja söimme aamupalaksi eilisiltaisen take a way ruuan jämät. EiliSillan annaoksessani oli ollu kaksi täytettyä lättyä rullalla, mutta en ollut jaksanut syödä kuin toisen. Kelpasi hyvin aamupalaksi. Lähdimme sukelluskeskukselle ja ostimme matkalla sukelluskeskusen lähellä olleesta Starbucksista kahvit.

Jos haluat lukea miten tämä cenotesukellus missä on vähemmän sukellettu meni, niin alla on linkki. Ja jos olet kiinnostunut snorklaamisesta cenotessa (suosittelen), niin tässä kertomuksessa on siitäkin kerrottu jonkin verran. Kuvineen. Sivu 8:

Salainen cenote sekä Pet Sementery. Sivu 8.

Sukelluksen jälkeen söimme Pepen matkalla ostamat sandwichit ja lähdimme paluumatkalle sukelluskeksukseen, josta ostin sen perineisen sukelluskeskuksen T-paidan. Huuhdeltiin sukellusvarusteet, pakkasimme ne laukkuihin ja hyvästelimme sukelluskeskuksen henkilökunnan ja lähdimme kohti Tequilla Barrellia. Tämä ravintola oli muodostunut meille paikaksi, jossa joimme deko-oluen (pullo SOL:lia, 35 pesetaa) ja täytimme siellä myös sukellsupäiväkirjat. Kuittien mukaan käytiiin Tequilla Barrelissadeko-oluila 6 kertaa. Aina sama 2 SOL olutta ja 70 pesetaa.

Suuri varusteiden kuivausoperaatio alkaa

Hotellihuoneesen saavuttuamme alkoi suuri varusteiden kuivausoperaatio. Se alkaa sillä, että varusteet levitetään hotellin terassille (asuimme 2 kerroksessa) kuivumaan. Ulkona ne eivät kuitenkaan kuivu riittävästi, joten loopukuivatus tehdään hotellihuoneessa ja siihen käytetään kaikki mahdolliset keinot, katonpyörivää tuulettajaa ja huoneen ilmastointilaitetta hyväksi käyttäen. Kaikki kosteus on lisää kiloja matkatavaroihin, joka ei ole hyvä.

Kotiin viemisiä

Lähdimme noin klo 15 kauppakierrokselle (mm. taas jotain kotiin maustekaappiin), kävin paikallisessa sikaaritehtaassa ostoksilla ja jonkin aikaa vietettiin rannalla. Rannalla oli kova tarjous. Sangria (puoliksi punaviiniä, puoliksi sitruunalimsaa) maksoi normaalisti 60 pesoa drinkkilasillinen. Mutta nyt 80 pesoa litra. Ei tartuttu. Juotiin tosin parit drinkit ostoskadulla, kun oli kerran hapyhour. Rannalla varasin huomiseksi hobby catin käyttöäni. Alueella on paljon “avoimia” WLAN:eja. Tai siis salattuja, mutta salasana lukee isolla ravintolan (terassin) seinällä.

Ostin myös kotiin “baarikaapin” täytettä. Eli tequilaa. Kun tarjonta on laajaa, niin miten satunnainen matkailija osaa valita llajasta valikoimasta sen oikean? No siten, että kävelee täällä normaalia suurempaan ruokakauppaan ja alkaa kyselemään myyjältä. Hetken kuluttua ammattitaitoinen myyjä selittää sinulle kaiken eri tequiloista ja olet saanut monesta mielenkiintoisesta juomasta maistiaiset. Siis RUOKAKAUPASSA. Ei onnistu edes Suomen erikoisliikkeessä Alkossa. Mutta maistelun jälkeen valitsin ne sopivat merkit. Hyvä vuosikerta-tequilla muuten maistuu pehemeälle ja tammitynnyrille.

Tequilla

Tequilaa on neljää eri laatua.

  1. Suoraan tisleestä pulloon (Blanco tequila)
  2. Vähintään joitakin kuukausia tammitynnyrissä kypsennettyä (Reposado tequila)
  3. Maksimissaan 3 vuotta tammitynnyrissä kypsennettyä (3 Anos Tequila, Anejo)
  4. Yli 3 vuotta tammitynnyrissä kypsennettyjä (esim. 5 Anos Anejo Tequila, Extra Anejo)

Tequillaa ei muuten tehdään kaktuksesta vaan tequila-agaave-kasvista.

Illalliselle

Söimme illallisen kävelykadun varrella olevassa La Parilla nimisessä ravintolassa. Söin kaksi erillaista meksikolaista eturuokaa, vaimo söi jotain katkaravuista tehtyä, en nyt muista mitä. Ruoka oli hyvää ja riitävän täyttävää. Menimme sen jälkeen pimeälle hiekkarannalle kävelemään.

Illan piemydessä hiekkarannalla

Hiekkarannalla oli avoinna lähes tai kokonaan autioita ravintolaita. Samaan aikaan kun kävelykadun ravintolat ovat tupaten täynnä ja melu sen mukainen, ovat usein nämä hiekkarannan ääressä hotellien takana olevat ravintolat aivan autiot. Kuten koko hiekkaranta pimeällä. Näkymä piemälle merelle (Gozumelin valot, risteilyaluksien valot, kalastusalusten valot jne), kuun, tähdet, meren aallot ja aallon etureunan vaalea kuohu, näkymä hiekkarannalla jolla on valaistuja ravintoloita, terasseja ja ruokapaikkoja, on kuitenkin paljon parempi kuin siellä hälisevällä kävelykadulla. Rannalla, ainakin täällä, ruoka oli myös edullisempaa (kävimme näissäkin) ja todella hyvää. Jopa niin hyvää, että kauhulla odotan mitä vaaka kotona näyttää. Joimme kuitenkin iltadrinkit ja ihailimme pimeää merinäköalaa.

Menimme nukkumaan perinteisesti hyvin aikaisin, nyt klo 21:30. Päivä oli ollut aktiivinen (sukeltamista), joten uni tuli heti.